Kurumsal Kimlik Nedir? Neden Önemlidir?

Rekabet her alanda yoğun. Ticari markalar; Rakiplerinden farklılaşmaya ve onlardan bir adım önde olmaya çalışmalıdır. Kurumsal kimlik; Bu, ister küçük, ister orta, ister büyük olsun her marka için önemlidir. İşini profesyonelce sunanlar için bütünleşik bir kurumsal kimlik önemlidir. Her zaman aynı renk paletini ve yazı tipini kullanmak önemlidir. Ayrıca tutarlı logo yerleşimi; Bu da markanın profesyonel ve güvenilir olduğunu gösteriyor. Ayrıca hem basılı hem de online iletişimde aynı tarzda hareket etmek bir firmanın kurumsal kimliğini ortaya çıkaran faktörlerden biridir. Sonuç olarak kurumsal kimlik; Profesyonel bir tutum sunar.

Kurumsal Kimlik Nedir?

İş dünyasında kalıcı bir yer arayanlar için soru, akıllarında hangi kurumsal kimliğin olduğudur. Kurumsal kimlik; Bunlar herhangi bir işletmeyi, kurumu veya kuruluşu temsil eden bazı görsel görsellerdir. Başka bir deyişle bir şirket veya kurum hakkında bilgi veren tanıtım görselleri olarak tanımlanabilirler.

Kurumsal kimlik süreci aynı zamanda firmanın beklenti ve ihtiyaçlarını da dikkate alarak firmanın dışarıdan nasıl görünmek istediğini tanımlar ve firma kimliğinin unsurları buna göre oluşturulur. Kurumsal kimlik; Bu markanın konumunu göstermesi açısından önemlidir. herhangi bir ticari marka; Bu, kurumsal kimlik sürecini tamamlayarak tesisin yaygın olarak bilinmesini ve hatırlanmasının kolay olmasını sağlar. Kurumsal iletişim, kurumsal davranış ve görsel detayların birleşimi kurumsal kimliği oluşturur. Hedef kitlenin gözünde firma imajı oluşturulur. Şirketin imajı olumlu ise kurumun tanınırlığı ve itibarı artar.

Kurumsal Kimlik Nasıl Oluşturulur?

Öncelikle kurumsal kimliğin birden fazla unsuru bünyesinde barındırdığı söylenebilir. Firmanın ürettiği ürün ve ürün paketleri, firmaya ait tabelalar, firmaların düzenlediği sergi ve fuarlar, firmaların site içinde ve dışında kullandıkları antetli kağıtlar, dosyalar ve zarflar, firma çalışanlarının kartvizitleri, firma adı, verilen sertifikalar, kurumsal kimlik şirket reklamlarından, katalog ve broşürlere kadar pek çok unsuru bünyesinde barındırmaktadır.

Kurumsal kimlik çalışmalarının bir de dijital tarafı var. Yani kurumsal kimlik süreci aynı zamanda firmaların web sitelerini ve kullandıkları çeşitli dijital yöntemleri de değerlendirebilmektedir. Kurumsal kimlik nasıl oluşturulur; Bu en önemli sorulardan biridir. Bu noktada kurumsal kimlik oluşturma aşamalarını birimler halinde özetlemek mümkündür.

  • Şirketler; Ne istediklerine karar veriyorlar. Yapılacak tüm işler belirlenerek onaylanır. Tasarım sürecine başlamadan önce detaylı planlama yapılmalıdır.
  • Planlama sırasında çağın gereklerine göre hareket edilmelidir. Bir başka deyişle kurumsal kimliğin unsurları; Yaşına uygun olmalıdır. Böylece amaç, firma için modern ve kabul edilebilir bir imaj elde etmektir.
  • Bu süreçte uzmanlar sunumlar hazırlar. Şirket yetkilileri; Hazırlanan ödevleri inceleyerek onaylı not vermeleri gerekir. Firma onaylı sunumlar kullanılabilir.
  • Firma yetkililerinin isteği doğrultusunda planlarda bazı değişiklikler yapılabilir. Başka bir deyişle planlama; Firmanın istek ve beklentilerine göre özelleştirilir.
  • Son olarak bitmiş desen basılarak gerekli tüm alanlara uygulanır.

Kurumsal kimlik oluştururken zamanlama ve ana hedef kitlenin belirlenmesi önemlidir. Aksi halde bu süreç başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Şirketin ciddi bir prestij kaybı yaşadığını da söylemek gerekiyor.

Pek çok başarılı kurumsal kimlik projesi var. Örneğin Michalov restoranı renkleri, yazı tipleri ve diğer birçok iç unsuruyla dikkat çekiyor. Restoranın birçok yerine kurumsal kimlik unsurlarının eklenmesi müşterinin restorana olan güvenini ve bağlılığını arttırır. Dünyaca ünlü Apple markasının bu işi en iyi şekilde yaptığı görülüyor. Apple markası dünya çapında yarattığı kurumsal kimlik konsepti sayesinde kullanıcılar arasında özel bir aidiyet duygusu yaratmıştır.

Kurumsal Kimlik Neden Önemlidir?

Markanın gerçek kimliğini en iyi şekilde yansıtır.

  • Markanın toplumun ve kullanıcıların gözünde belli bir imaja sahip olmasını sağlar.
  • Rekabet ortamında markayı bir adım öne taşır.
  • Marka çalışanlarının aidiyet duygusunu geliştirmelerine yardımcı olur.
  • Kurumsal kimlik unsurları oluşturulduktan sonra Türk Patent ve Marka Kurumundan alınacak patent belgesi ile korunmalıdır. Bu sayede şirket görsellerinin üçüncü şahıslar tarafından satılması veya kopyalanması engellenmiş olur. Yani marka özgünlüğünü kurumsal kimlik unsurları aracılığıyla kanıtlamaktadır.

Kurumsal tasarımla ilgili olarak daha detaylı bilgi almak isterseniz iletişim formunu doldurarak veya WhatsApp üzerinden bizimle hızlıca iletişime geçebilirsiniz.